torsdag 23. februar 2012

Hjortegryte

Anders Roggs oppskrift 


Hjortegryte med tyttebærsmak
6 porsjoner
  • 1,5 kg hjortekjøtt uten bein
  • 2ss smør
  • 2ss god olje
  • salt og pepper etter smak
I gryten:
  • 4 baconskiver i strimler
  • 1 ts timian
  • 10 einerbær
  • 2 laurbærblader
  • 2ss rørte tyttebær
  • 4ss hvetemel
  • 2ss rødvinseddik
  • 2 1/2 dl tyttebærsaft
  • 2 1/2 dl god viltkraft eller buljong
  • 2ss ripsgelé eller akevittgelé
  • salt og pepper
Skjær kjøttet i store terninger. Varm opp smør og olje i en jerngryte over ganske sterk varme. Stek ca. en tredel av kjøttet om gangen. La det bli brunt på alle kanter.
Krydre med salt og pepper. Ta det opp med hullsleiv og sett til side.
Demp varmen litt. Stek baconstrimlene lett og tilsett timian, einerbær, laurbærblader,
rørte tyttebær og hvetemel. Strek under omrøring i noen minutter.
Tilsett tyttebærsaft og eddik. La det hele får koke opp, mens du skraper løs det brune fra bunn og sider. Ha kjøttet tilbake i gryten og hell på kraft. La det koke opp igjen.
Legg på lokk og la alt trekke i ca. 2 timer, til kjøttet er helt mørt. Rør i gryten nå og da. Tilsett en vannskvett om nødvendig. Rør inn ripsgelé og smak retten til med salt og pepper like før servering.
Serveringstips:
Server retten med kokte poteter eller dampende pasta, og revne eller kokte gulrøtter. Tilsett gjerne 1 dl kremfløte i gryten mot slutten av koketiden, eller la 1 kopp frisk sopp koke med.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar