torsdag 23. februar 2012

Mias thai

Mias oppskrifter

Publisert:
Her finner du Mia Gundersens vinneroppskrifter på sataykylling og thaisuppe.
FORRETT: Thaisuppe
  • 3 bokser kokosmelk
  • Galanga-rot
  • Ingerfær-rot
  • 1 stk sitrongress
  • 4 stk limeblader
  • 4 fedd hvitløk
  • 3 til 4 spiseskjeer fiskesaus
  • 1 kyllingbuljong eller en toppet spiseskje av pulver (Smak til med salt hvis du føler det trengs, men husk at buljong og fiskesaus inneholder salt.)
  • 1 tsk sukker eller honning.
  • Sopp (Jeg brukte to typer fersk asiatisk sopp, men det går kjempefint med champignon, tørket sopp(kjøpes på asiatiske forretninger) eller evt. norsk skogsopp.
  • 1 salatløk eller vanlig gul løk
Kutt opp røttene i tynne skiver, ca 2 til 3 cm av hver rot.
Hvitløksfeddene kuttes i skiver.
Sitrongresset kuttes i skiver ca 4 til 5 cm av gresset.
Sett kokosmelken på oppkok, ha oppkuttede ingredienser og limebladene i og la det småkoke i ca 5 minutter. Tilsett kyllingbuljong og en halv kopp med vann, kok ca 10 minutter og tilsett så fiskesaus og sukker. Hvis suppen blir for tykk, etterfyll med vann.
Sil suppen slik at du bare har væske igjen. Kok opp og legg sopp og finstrimlet løk i. Kok opp og la småkoke i 3 minutter.
Bruk gjerne koriander som garnityr.

HOVEDRETT: Sataykylling
m/ scampi for ganer som elsker mye smak
  • 400 gram medium renset scampi
  • sitrongress
  • 1 stor løk
  • 2 hvitløksfedd
  • 1 ss hakket koriander
  • 2 stk limeblader
  • 10 mynteblader
  • ½ til 1 liten rød chili (Avpass etter smak, den er sterk!!)
  • saften fra 1 lime
  • 3 spiseskjeer fiskesaus
  • 1 ts sukker
Kok rekene i litt vann (til du ser at de skifter farge), legg dem til siden.
Bland limesaft, fiskesaus og sukker. Rør godt sammen til sukkeret er oppløst
Finhakk alle ingrediensene og tilsett sammen med scampi i panne.
Hell over sausen og gi et meget raskt oppkok.
Legg over på tallerken og dryss hakket koriander over.
Serveres umiddelbart med nykokt ris.

Kylling satay (1 porsjon)

  • 1 kyllingfilet
  • 1 ss karripulver
  • 1 ss paprikapulver
  • 2 ss ketchap manis (søt, tyktflytende soyasaus)
  • 1 ss soyaolje/solsikkeolje
Bland ingrediensene til marinaden i en bolle. Skjær 1 cm tykke skiver på langs av kyllingfileten. Legg kyllingbitene i marinaden. La ligge i 30 minutter.
Bruker du grillspyd av tre bør disse bløtlegges noen minutter før kyllingen tres på. Da slipper spydene å ta fyr i ovnen eller på grillen. Tre kyllingbitene på hver sine grillspyd – på langs. Stek spydene i stekepannen, på grill ute eller i ovnen. Siden filetene er så tynne er det snakk om få minutter på hver side.
Peanøttsaus (2 porsjoner)

  • 1, 5 dl salte peanøtter
  • 1/2 løk
  • 2 dl kokosmelk
  • 1 cm fersk rød chili
  • 1 cm fersk ingefær
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ts frisk koriander, hakket
  • 2 ts ketchap manis
  • 1-2 ts karri
  • 1 ss kyllingfond
Finhakk løk og hvitløk, og stek blank i litt olje. Rist peanøttene på høy varme til de skifter farge. Pass på så de ikke blir svidd. Kjør løk, peanøtter og resten av ingrediensene i en hurtigmikser/foodprocessor til det blir en fin jevn saus. Ha sausen over i en liten kasserolle og kok i minimum 10 minutter. Rør jevnlig.
Thai agurksalat (1 porsjon)
  • 1/4 agurk
  • 1/4 rød løk
  • Saften av en halv lime
  • 1-2 ss sweet chilisaus (fås på flaske)
Dette er en frisk, søt og syrlig salat som passer sabla godt til den “tunge” peanøttsausen. Lag laken først av limesaft og søt chilisaus. Bruk en ostehøvel til å dele agurken i tynne skiver. Skjær tynne strimler av løken. Bland agurk og løk, og hell over laken til slutt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar