fredag 28. oktober 2011

Tom kha gai

Tom kha gai – høstens trøstesuppe


Det er snart november. Det er mørkt og regntungt, og mange med meg er syke med både influensa og bronkitt. Da er det en sterk og varmende suppe man trenger. Tom kha gai er en thailandsk suppe laget på kokosmelk. Dette er min variant. Du kan selvsagt lage den med de grønnsakene du vil og kjøre på med den mengden chili og karripasta du (eller gjestene dine) kan håndtere. Suppen skal være sterk, og med ingefær, hvitløk, lime og chili er det god medisin mot all slags sykdom. Det er også mye god trøst i en god suppe!
Tom kha gai
  • 2 kinesiske hvitløk, finhakket
  • 1 bit (3-4 cm) ingefær, finhakket
  • 1 stilk sitrongress, finhakket
  • 1-2 chili, finhakket
  • 1/2 løk, finhakket
  • 2 ss solsikkeolje
  • 300-400 g kyllingfilet, i biter
  • 1 l hønskekraft eller -buljong
  • 1 boks (4 dl) kokosmelk (helst kremet)
  • 2 limeblader
  • 2 ts rød karripasta
  • 1 bunt vårløk, i skiver
  • 1 håndfull østerssopp, i biter
  • noen dråper fiskesaus
  • litt limesaft
  • 1 rød paprika, i biter
  • 2 små pak choy, i biter
  • frisk koriander
Fres hvitløk, ingefær, sitrongress, chili og løk i olje i en stor gryte, ca. 3 minutter. Ha i kyllingen og fres videre under omrøring til kyllingen begynner å få farge. Hell over kraft og kokosmelk, og ha i limeblader, karripasta, vårløk og sopp. Kok opp og la småkoke i ca. 10 minutter. Smak til med fiskesaus og limesaft (salt og syrlig) og ha i paprika, pak choy og koriander. Server rykende varm med godt brød til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar