mandag 18. juli 2011

Blåbærsufflé

DESSERT

Blåbærsufflé

Dette er verdensmester Geir Skeies oppskrift på soufflé.

Ingredienser

  • SOUFFLÉ
  • 200 g blåbær eller solbær
  • 14 g maisenna
  • 50 g sukker
  • 200 g eggehviter
  • 90 g melis
  • 50 g grovhakket, hvit sjokolade

  • CHIBOUST
  • 1,5 dl kremfløte
  • 2 stk eggeplomme
  • 1 stk gelatinplate
  • 30 g sukker
  • 125 g melkesjokolade
  • 1,5 dl kesam

  • SORBET
  • 200 g blåbær eller solbær
  • 2 dl vann
  • 2 dl kesam
  • 100 g sukker

Fremgangsmåte

SOUFFLÉ
Kok opp bærene sammen med sukkeret og mos det med en stavmikser. Bland inn maisenna rørt ut i litt vann og kok det i 2 minutter.

Pisk marengs av eggehviter for hånd (dette er for å få små bobler i marengsen, som gjør suffléen mer stabil). Tilsett melisen når marengsen er blitt luftig og pisk til den begynner å glinse og har en fast konsistens.

Vend marengsen inn i blåbærmassen, ha i den hvite sjokoladen og ha det i smurte sufflékopper (smøres med temperert smør og drysses med sukker).

Stryk av toppen på koppen og stek på 180 ⁰C i ca. 8–10 minutter. Den skal være lett gyllen på toppen. Server straks. Åpne gjerne døren ved steking for å sjekke og snu på suffléene, det har ingenting å si.




CHIBOUST:
Legg gelatinplaten til oppbløting i kaldt vann.

Pisk opp 1 dl fløte og kesam og sett kaldt. Bland eggeplommer, sukker og ½ dl fløte som du sakte koker opp under omrøring. Den kan boble, men ikke mer, da sprekker den.

Ha så i den hvite sjokoladen og gelatinen som du har hatt i bløt. La det smelte i 1 minutt før du blander den slik at den blir slett. Avkjøl til 37 ⁰C og vend inn den piskede kremen.

Hell i ønsket form og avkjøl i minimum 3 timer før den eventuelt kuttes opp til passelige porsjoner.



SORBET:
Kok opp alt utenom kesam, og kjør det glatt med stavmikser. Avkjøl til maksimum 20 ⁰C og ha i kesamen. Kjør til sorbet i ismaskin.
Oppskriften er hentet fra: | Kokk:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar