Ingredienser

- 40 g usaltet smør
- 185 g sukker
- SUFFLEEN:
- 90 g usøtet kakaopulver
- 2 ss sjokolade- eller kaffelikør
- 80 g hakket mørk sjokolade
- 12 stk eggehviter
- 3 ss sukker
- melis
- EGGEKREM:
- 6 stk eggeplomme
- 125 g sukker
- 30 g maisenna
- 10 g hvetemel
- 560 ml melk
- 1 stk vaniljestang
- 15 g smør
Fremgangsmåte
Eggekremen:
Visp sammen eggeplommene og halvparten av sukkeret til en dosis. Sikt maisennamelet ned i dosisen og bland godt. Ha i melken, resten av sukkeret og vaniljestangen i en kjele. Varm det opp til kokepunktet og sil det over eggedosisen. Rør hele tiden. Helles tilbake i en ren kjele og kokes opp under omrørning -kremen blir først klumpete, men du rører den glatt (ha tålmodighet). Kok kremen i 2 minutter, rør inn smøret og avkjøl.
Suffleen:
Smør suffléformene (315 ml) med mykt smør. Ha i sukker og hell på formen slik at den dekkes av sukker. Hell ut det overflødige. Sett på stekeovnen på 190 grader og sett en bakeplate inn i ovnen. Varm eggekremen i en bolle over en kjele med småkokende vann. Ta kremen bort fra varmen. Visp inn kakaopulveret, sjokoladelikøren og sjokoladen i kremen.
Pisk eggehvitene i en ren, tørr bolle, til det dannes stive topper. Visp inn resten av sukkeret litt etter litt, til blandingen er stiv og blank. Visp halvparten av de piskede eggehvitene inn i kremen slik at den blir luftig. Brett deretter inn resten av hvitene med en stor metallsleiv eller stekespade.
Hall blandingen i suffléformen(e) og stryk tommelen 2 cm ned langs kanten på formen(e) slik at suffleen kan heves uten at den brenner seg fast, eller renner over.
Sett formen(e) på den varme bakeplaten og stek i 15-18 minutter, eller til suffleen er hevet og skjelver litt når du banker lett på den. Stikk en stekenpl inn i en sprekk i siden av suffleen - den er ferdig hvis nålen er ren og litt fuktig når du drar den ut. Dryss melis over og server straks.
Visp sammen eggeplommene og halvparten av sukkeret til en dosis. Sikt maisennamelet ned i dosisen og bland godt. Ha i melken, resten av sukkeret og vaniljestangen i en kjele. Varm det opp til kokepunktet og sil det over eggedosisen. Rør hele tiden. Helles tilbake i en ren kjele og kokes opp under omrørning -kremen blir først klumpete, men du rører den glatt (ha tålmodighet). Kok kremen i 2 minutter, rør inn smøret og avkjøl.
Suffleen:
Smør suffléformene (315 ml) med mykt smør. Ha i sukker og hell på formen slik at den dekkes av sukker. Hell ut det overflødige. Sett på stekeovnen på 190 grader og sett en bakeplate inn i ovnen. Varm eggekremen i en bolle over en kjele med småkokende vann. Ta kremen bort fra varmen. Visp inn kakaopulveret, sjokoladelikøren og sjokoladen i kremen.
Pisk eggehvitene i en ren, tørr bolle, til det dannes stive topper. Visp inn resten av sukkeret litt etter litt, til blandingen er stiv og blank. Visp halvparten av de piskede eggehvitene inn i kremen slik at den blir luftig. Brett deretter inn resten av hvitene med en stor metallsleiv eller stekespade.
Hall blandingen i suffléformen(e) og stryk tommelen 2 cm ned langs kanten på formen(e) slik at suffleen kan heves uten at den brenner seg fast, eller renner over.
Sett formen(e) på den varme bakeplaten og stek i 15-18 minutter, eller til suffleen er hevet og skjelver litt når du banker lett på den. Stikk en stekenpl inn i en sprekk i siden av suffleen - den er ferdig hvis nålen er ren og litt fuktig når du drar den ut. Dryss melis over og server straks.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar