mandag 18. juli 2011

Gratin Dauphinois

TILBEHØR

Gratin Dauphinois

Her er Clotildes oppskrift på nydelig potetgrateng, eller det vi gjerne kaller for fløtegratinerte poteter.

Ingredienser

  • 1 kg potet, gjerne flere typer
  • 5 dl melk (ikke skummet)
  • 1,5 ts salt
  • nyrevet muskat
  • 1 fedd hvitløk
  • 3 ss gressløk (valgfritt)
  • 0,6 dl kremfløte

Fremgangsmåte

Skrell potetene. Skjær dem i like, tynne skiver, ca 3 mm. (Det kan være lurt å bruke food processor). Ikke skyld dem nå, for da mister du den deilige stivelsen som siver ut.

Bland poteter, melk, salt og litt nyrevet muskat i en kjele. Kok opp på lav varme. La det koke i åtte minutter under omrøring. Pass på at potetene ikke svir seg eller setter seg fast i bunnen. Melken vil gradvis tykne og ble fløteaktig i konsistensen.

Mens potetene koker, forvarm ovnen til 220 grader. Gni sidene av en ildfast form (min ovale form er 26 cm på de bredeste og tar 2 liter) med en kjøttsiden av et delt hvitløksfedd.

Ha halvparten av potetene i formen. Dryss over gressløk og fordel halvparten av fløten. Ha i resten av potetene og hell i den kokvarme melken. Ha over resten av fløten.

Bak i 35-40 minutter til det bobler langs kantene og potene har gyllenbrune flekker på toppen. La stå i fem minutter før servering.

Du kan også lage den noen timer i forveien. La den kjøle av og varm opp i 15 minutter på 220 grader før servering (restene er nydelige dagen etter, kald eller oppvarmet).
Oppskriften er hentet fra: | Kokk:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar