Ingredienser
- 1 l H-melk
- 2,5 dl kefir, yoghurt eller annen fermentert melk
Fremgangsmåte
Dette er nok til en liten ost.
Denne oppskriften kan ganges opp i fire.
Det er lurt å koke kjøkkenhåndledene først.
Gjør klar en stor sikt. Legg fem lag med kjøkkenhåndkler (om de er tynne) i sikten. Sett sikten over en stor bolle.
Hell melk og kefir/yoghurt i en stor kjele med tykk bunn. Mens du varmer opp melken, skrap bunnen av kjelen med en gummistekespade.
Når melken er så varm at det ryker av den, stopp å skrape. Blandingen blir gradvis ugjennomsiktig og små klumper kommer til overflaten. Skrap forsiktig bunnen av kjelen for å løsne det som eventuelt har satt seg fast.
Når klumpene danner et tykt lag som har skilt seg fra resten av melken (mysen) dette skjer når blandingen har blitt 80 grader, bruk et steketermometer fjern kjelen fra varmen og løft ut ostemassen med en hullsleiv og legg den i sikten med kjøkkenhåndklærne.
La det renne av i fem minutter. Ta tak i hjørnene på kjøkkenhåndklærne og vri opp for å presse ut mer av væsken men ikke skvis ostemassen for hardt. La det renne av i 15 minutter til.
Oppbevar osten i en lufttett beholder i kjøleskapet til du skal bruke den.
PS Du kan tilsette salt, krydder og urter for å tilføre mer smak. Du kan også bruke litt rømme eller fløte for å få et fyldigere resultat.
Denne oppskriften kan ganges opp i fire.
Det er lurt å koke kjøkkenhåndledene først.
Gjør klar en stor sikt. Legg fem lag med kjøkkenhåndkler (om de er tynne) i sikten. Sett sikten over en stor bolle.
Hell melk og kefir/yoghurt i en stor kjele med tykk bunn. Mens du varmer opp melken, skrap bunnen av kjelen med en gummistekespade.
Når melken er så varm at det ryker av den, stopp å skrape. Blandingen blir gradvis ugjennomsiktig og små klumper kommer til overflaten. Skrap forsiktig bunnen av kjelen for å løsne det som eventuelt har satt seg fast.
Når klumpene danner et tykt lag som har skilt seg fra resten av melken (mysen) dette skjer når blandingen har blitt 80 grader, bruk et steketermometer fjern kjelen fra varmen og løft ut ostemassen med en hullsleiv og legg den i sikten med kjøkkenhåndklærne.
La det renne av i fem minutter. Ta tak i hjørnene på kjøkkenhåndklærne og vri opp for å presse ut mer av væsken men ikke skvis ostemassen for hardt. La det renne av i 15 minutter til.
Oppbevar osten i en lufttett beholder i kjøleskapet til du skal bruke den.
PS Du kan tilsette salt, krydder og urter for å tilføre mer smak. Du kan også bruke litt rømme eller fløte for å få et fyldigere resultat.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar