mandag 18. juli 2011

Hjemmelaget ost

Hjemmelaget ost

Her er Clotildes egen, hjemmelagede ost. Utrolig fort gjort.

Ingredienser

  • 1 l H-melk
  • 2,5 dl kefir, yoghurt eller annen fermentert melk

Fremgangsmåte

Dette er nok til en liten ost.

Denne oppskriften kan ganges opp i fire.

Det er lurt å koke kjøkkenhåndledene først.

Gjør klar en stor sikt. Legg fem lag med kjøkkenhåndkler (om de er tynne) i sikten. Sett sikten over en stor bolle.
Hell melk og kefir/yoghurt i en stor kjele med tykk bunn. Mens du varmer opp melken, skrap bunnen av kjelen med en gummistekespade.

Når melken er så varm at det ryker av den, stopp å skrape. Blandingen blir gradvis ugjennomsiktig og små klumper kommer til overflaten. Skrap forsiktig bunnen av kjelen for å løsne det som eventuelt har satt seg fast.

Når klumpene danner et tykt lag som har skilt seg fra resten av melken (mysen) – dette skjer når blandingen har blitt 80 grader, bruk et steketermometer – fjern kjelen fra varmen og løft ut ostemassen med en hullsleiv og legg den i sikten med kjøkkenhåndklærne.

La det renne av i fem minutter. Ta tak i hjørnene på kjøkkenhåndklærne og vri opp for å presse ut mer av væsken – men ikke skvis ostemassen for hardt. La det renne av i 15 minutter til.

Oppbevar osten i en lufttett beholder i kjøleskapet til du skal bruke den.

PS Du kan tilsette salt, krydder og urter for å tilføre mer smak. Du kan også bruke litt rømme eller fløte for å få et fyldigere resultat.
Oppskriften er hentet fra: | Kokk:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar