mandag 18. juli 2011

Sjokoladekake med mandler (Julia Childs favorittkake)

KAKE

Sjokoladekake med mandler (Julia Childs favorittkake)

Dette er en Julia Childs berømte sjokoladekake. Den skal være litt myk i midten og er et lite eventyr. Sjokoladekaker blir ikke særlig bedre enn det her.

Ingredienser

  • KAKE
  • 2 ss rom, kaffe eller konjakk
  • 120 g sjokolade
  • 100 g smør
  • 100 g sukker
  • 3 stk eggeplomme
  • 3 stk eggehviter
  • 1 ss sukker
  • 1 klype salt
  • 50 g malte mandler (du kan male dem med en stavmikser eller kjøkkenmaskin)
  • 2 dråpe mandelekstrakt (kan droppes)
  • 50 g mel
  • GLASUR
  • 100 g sjokolade, bruk vanlig kokesjokolade. Pass på å justere med sukker om du bruker mørke typer med lite sukker.
  • 5 ss smør
  • 2 ss mørk rom (kaffe eller konjakk)
  • mandelflak (mandelskiver) til pynt

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 175 grader.

Mål opp alle ingrediensene.



Begynn med å smøre en kakeform med smør. Dryss over mel. Pass på at hele formen dekkes av melet og kast det som er overflødig.



Smelt sjokolade og rom i vannbad (Sett en kjele eller skål i en annen kjele med nesten kokende vann).

Pisk sukker og smør til det blir luftig (smøret bør være bløtt, varm eventuelt opp bollen du pisker i med litt varmt vann og tørk den før du begynner å piske).

Bland eggeplommene godt sammen og ha dem i bollen.


Pisk eggehvitene, 1 ss sukker og salt sammen til det blir stivt.

Bland smeltet sjokolade, mandler, det pisket sukkersmøret. Ha også i mandelektrakt (kan utelates).



Vend inn 1/3 av eggehvitene. Da blir røren luftigere. Sikt inn litt av melet og fortsett alternere mellom å sikte inn mel og vende inn eggehvitene.

Stek på midterste rille i ca 25 minutter. Den skal fortsatt være ørlite grann sjelven når du tar den ut av ovnen.

La kaken avkjøles på rist.

La en kniv gå rundt langs kanten av kake for å løsne den fra formen. Gjør det samme under formen. Hvelv den ut på serveringsfatet.



Glasur


Smelt sjokolade og rom i vannbad. Ha i smøret og rør godt rundt.

Fyll en bolle med vann og is. Ha bollen med sjokoladen over isvannet (for å kjøle ned sjokoladeblandingen) og rør rundt til konsistensen blir tykk og fin til å smøre utover kaken.

Pynt med skiver av mandler som du presser på glasuren.

Oppskriften er hentet fra: | Kokk:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar