
KAKE
Sjokoladekake med mandler (Julia Childs favorittkake)
Dette er en Julia Childs berømte sjokoladekake. Den skal være litt myk i midten og er et lite eventyr. Sjokoladekaker blir ikke særlig bedre enn det her.
Ingredienser
- KAKE
- 2 ss rom, kaffe eller konjakk
- 120 g sjokolade
- 100 g smør
- 100 g sukker
- 3 stk eggeplomme
- 3 stk eggehviter
- 1 ss sukker
- 1 klype salt
- 50 g malte mandler (du kan male dem med en stavmikser eller kjøkkenmaskin)
- 2 dråpe mandelekstrakt (kan droppes)
- 50 g mel
- GLASUR
- 100 g sjokolade, bruk vanlig kokesjokolade. Pass på å justere med sukker om du bruker mørke typer med lite sukker.
- 5 ss smør
- 2 ss mørk rom (kaffe eller konjakk)
- mandelflak (mandelskiver) til pynt
Fremgangsmåte
Forvarm ovnen til 175 grader.
Mål opp alle ingrediensene.
Begynn med å smøre en kakeform med smør. Dryss over mel. Pass på at hele formen dekkes av melet og kast det som er overflødig.
Smelt sjokolade og rom i vannbad (Sett en kjele eller skål i en annen kjele med nesten kokende vann).
Pisk sukker og smør til det blir luftig (smøret bør være bløtt, varm eventuelt opp bollen du pisker i med litt varmt vann og tørk den før du begynner å piske).
Bland eggeplommene godt sammen og ha dem i bollen.
Pisk eggehvitene, 1 ss sukker og salt sammen til det blir stivt.
Bland smeltet sjokolade, mandler, det pisket sukkersmøret. Ha også i mandelektrakt (kan utelates).
Vend inn 1/3 av eggehvitene. Da blir røren luftigere. Sikt inn litt av melet og fortsett alternere mellom å sikte inn mel og vende inn eggehvitene.
Stek på midterste rille i ca 25 minutter. Den skal fortsatt være ørlite grann sjelven når du tar den ut av ovnen.
La kaken avkjøles på rist.
La en kniv gå rundt langs kanten av kake for å løsne den fra formen. Gjør det samme under formen. Hvelv den ut på serveringsfatet.
Glasur
Smelt sjokolade og rom i vannbad. Ha i smøret og rør godt rundt.
Fyll en bolle med vann og is. Ha bollen med sjokoladen over isvannet (for å kjøle ned sjokoladeblandingen) og rør rundt til konsistensen blir tykk og fin til å smøre utover kaken.
Pynt med skiver av mandler som du presser på glasuren.
Mål opp alle ingrediensene.
Begynn med å smøre en kakeform med smør. Dryss over mel. Pass på at hele formen dekkes av melet og kast det som er overflødig.
Smelt sjokolade og rom i vannbad (Sett en kjele eller skål i en annen kjele med nesten kokende vann).
Pisk sukker og smør til det blir luftig (smøret bør være bløtt, varm eventuelt opp bollen du pisker i med litt varmt vann og tørk den før du begynner å piske).
Bland eggeplommene godt sammen og ha dem i bollen.
Pisk eggehvitene, 1 ss sukker og salt sammen til det blir stivt.
Bland smeltet sjokolade, mandler, det pisket sukkersmøret. Ha også i mandelektrakt (kan utelates).
Vend inn 1/3 av eggehvitene. Da blir røren luftigere. Sikt inn litt av melet og fortsett alternere mellom å sikte inn mel og vende inn eggehvitene.
Stek på midterste rille i ca 25 minutter. Den skal fortsatt være ørlite grann sjelven når du tar den ut av ovnen.
La kaken avkjøles på rist.
La en kniv gå rundt langs kanten av kake for å løsne den fra formen. Gjør det samme under formen. Hvelv den ut på serveringsfatet.
Glasur
Smelt sjokolade og rom i vannbad. Ha i smøret og rør godt rundt.
Fyll en bolle med vann og is. Ha bollen med sjokoladen over isvannet (for å kjøle ned sjokoladeblandingen) og rør rundt til konsistensen blir tykk og fin til å smøre utover kaken.
Pynt med skiver av mandler som du presser på glasuren.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar